fbpx

🐾 Щастие на четири лапи 🐾

Преди време бях на мнение, че в апартамент не е удачно да се гледа голямо куче за домашен любимец. Това не означава обаче, че не обичам животни, напротив. Около мен почти винаги е имало животинче, дори съм гледала куче и котка едновременно, но в къща в моето скъпо градче Копривщица.

Когато се установих в София и заживях в апартамент любовта ми към животните не се изпари, но си имах едно наум. Да, исках да имам кученце за домашен любимец, но от някоя мъничка порода и всъщност предпочитах да се радвам на хора, които се разхождат със своите кучовци в парка до дома ми и да отлагам решението да се сдобия и аз с такава привилегия. Опитвах да убедя себе си, че сега не е подходящият момент, това си е сериозен ангажимент и да се грижиш за куче в апартамент е много трудно в сравнение с отглеждането му в къща. В една октомврийска вечер всичко обаче се промени, когато буквално една пухкава малка топка пресече пътя ми.

Бях си в Копривщица с приятеля ми и късно вечерта се прибирахме с колата към вкъщи. На една безлюдна улица изведнъж видях, че нещо мърда на шосето. Намалих и с изненада установих, че насред нищото по средата на пътя стои едно малко кутренце. Спрях колата, а животинчето много бавно се надигна и също толкова бавничко се премести отстрани на пътя. Нямаше как да оставим това мъниче сам самичко на студа. Слязохме от колата и без много да му мислим взехме кученцето с нас. Настанихме тази шепичка пухкава радост на топло у дома, а мъничето заспа толкова дълбоко и спокойно, че през цялата нощ не му се чу гласчето.

На сутринта за жалост установихме, че кученцето има проблем със задните крачета и не може да стъпва на тях. При всеки опит да се задържи на четирите си лапички започваше да скимти и да се влачи мъчително. Тази гледка ме разтърси и без много чуденки директно заведохме кученцето на ветеринар. След прегледа при ветеринарния лекар се установи, че мъничето е на около 2 месеца и с пукнати задни крачета. Може би някой го беше изритал жестоко и след това е решил, че кутренцето ще остане завинаги така и поради тази причина го бе захвърлил. Няма как да разберем какво се беше случило в действителност, но категорично то оставаше с нас, за да се погрижим за неговото възстановяване. Трябваше да му се дават лекарства редовно и с времето крачетата щяха да се калцират, а пухкавата топка щеше да тича на воля.

Започнахме да се грижим за кутрето с идеята, че ще го задържим при нас, докато се възстанови и след това ще му намерим дом в някоя къща с двор, където да расте свободно. Все пак не знаехме каква е породата му и нямахме представа колко голямо ще стане, а в апартамент бях с нагласата, че ще мъчим животинката, ако порасне повечко.

След 3 дни даване на лекарства и пълноценна храна четириногият ни приятел започна да стъпва по-уверено на задните си крачета, а след една седмица вече беше като малка фурия. И тук идва моментът на истината… Още в първия миг, когато кученцето се изпречи на пътя ми знаех, че ще би бъде много трудно да се разделя с него, но се успокоявах, че всичко ще е за негово добро. Затова се въздържах да му дам дори име, това трябваше да го направи стопанинът му. В крайна сметка аз се оказах този стопанин. Кръстих кученцето Бъки и то се превърна в пълноправен член на семейството ни. Вече той е нашето куче, нашият Бъки.

Така се сдобих с желания домашен любимец и с липсата на яснота колко голям ще порасне. Първоначалната прогноза беше 15 кг., но понеже не е конкретна порода това се оказа само ориентир, защото сега Бъки е около 35 кг. Най-вероятно няма да става по-голям, но не ми пука. Дори и да стане с размерите на мечка, пак ще си е моето куче и ако се питате какво стана с мнението ми, че големи кучета не трябва да се гледат в апартамент – тотално се изпари. В действителност няма нищо страшно и невъзможно в полагането на грижи за по-едричко куче в апартамент. Всичко е въпрос на мислене, за останалото ще се погрижат верните кучешки очи, радостното посрещане у дома с размахване на опашка и безкористната благодарност на кучето, които нямат почивен ден.

Бъки пресече пътя ни неочаквано и тази среща му даде шанс за различен живот, но и внесе много вълнуващи моменти в нашия, които тепърва със сигурност ще стават повече. Не отричам, че имахме и забавни перипетии (някой от тях все още са на мода :D) като поява на дупки по пантофите, наръфан кош за пране и превръщане на салфетки в конфети, но те бледнеят пред това, което може да спечелите с куче в семейството.

Когато в дома влезе куче, всъщност влиза ударна доза щастие на четири лапи. С Бъки получихме, дори много повече. Той е причината да отделям повече време за разходки, дори при студено време, благодарение на него вкъщи няма място за скука, домът ни разполага с денонощен пазач, който стои на пост плътно до леглото или скрит под пердето до прозореца и на всичкото отгоре си имаме и личен кулинарен дегустатор, който всъщност обожава всичко, което излиза от кухнята. : D

Казват, че кучетата избират сами стопаните си, а не обратното. Нашата история го доказва и се радвам, че Бъки избра точно мен и семейството ми.


P. S. Няма идеален момент, в който да си вземете куче. Идеалните моменти идват без много планиране и след като кучето стане част от живота ви ще се чудите защо сте чакали досега.


 

Все още няма коментари.

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. |*Задължителни за попълване полета.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спам съобщенията. Научете как данните и коментарът ви се обработват тук.